benefit-ok   Ingyenes házhozszállítás       benefit-ok   30 napos elállási jog        benefit-ok   3 év jótállás
benefit-tel  Telefon: +36 70 275 4994 (H-P 9:00 - 16:30) 
benefit-ok   Ingyenes házhozszállítás       benefit-ok   30 napos elállási jog        benefit-ok   3 év jótállás
benefit-tel  Telefon: +36 70 275 4994 (H-P 9:00 - 16:30) 
Menu Search
Close
Katergóriák

Színvisszaadás - CRI index

#Színhőmérséklet#Fényerősség#fényforrás#

A színvisszaadás alatt, valamely fényforrás sugárzásának azt a hatását értjük, hogy a fényével megvilágított tárgyak színe megváltozik ahhoz képest, amikor ugyanezen tárgyakat valamely referenciasugárzóval világítjuk meg. A megállapodás szerinti referenciasugárzóval észlelt színhez képest tapasztalt színeltolódás mértéke a színvisszaadás.

színvisszaadási index, röviden 'CRI' (Color Rendering Index) vagy 'Ra', a fényforrás azon képességét méri, hogy különféle tárgyakat megvilágítva vele, mennyire képes azok színét visszaadni.

A magas CRI indexel rendelkező fénytesteket/lámpákat olyan helyeken ajánlott használni, ahol feltétlen szükség van a színek legvalóságszerűbb megjelenítéséhez, pl. gyártási folyamat során, egyészségügyben, műtermekben, kifőzdékben/konyhákban stb.

A hiteles színvisszaadás jótékony hatással van közérzetünkre is. Egy olyan helyiségben ahol a színek csalókák, sötéten hatnak, nem érezzük nagyon jól magunkat, fáradtnak érezhetjük magunkat. 

Az üzletekben pl. nagyon szívesen használnak olyan világítótesteket, melyeknek magas a CRI indexe. 

A világítótestek vásárlása esetén fontos figyelmbe venni ezt az értéket, főleg ha a konyhába vagy a fürdőszobába szeretnénk lámpát vásárolni. 

A manapság forgalmazott LED-es fényforrások CRI indexe 80 körül mozog. 

Ne feledjük azonban, hogy a színvisszaadási index, csak egy a sok tényező közül, ami hatással van a világítótest fényére. 

A lámpa fényének minősége függ még a fényerősségtől, színhőmérséklettől, stb. és nem utolsó sorban a búra színétől, méretétől, anyagától, stb. Zdielať článok
Katarína Špaková
Marketing


Katarína, mint marketinges, a legkreatívabb munkatársunk, aki minden energiáját cégünk reklámozására fordítja, weboldalunkat folyamatosan újítja. Neki köszönhetjük a Magazín és a Hasznos tanácsok szekciót is, ahol érdekes dolgokat tudhat meg a világítás történetéről és hasznos tanácsokkal látjuk el, ami a lámpa választást illeti.

Kérdezze munkatársunkat

Ing. Juraj Peťovka
Szívesen segítek Önnek a választásban. Csak angolul.
+ 421 41 20 20 222

Címkék

#Nova Luce#Színhőmérséklet#fényforrás#Fényerősség#AZzardo#kültéri világítás#égő#LED#beépített LED#mozgásérzékelő##süllyeszthető lámpákZobraziť všetky
Showroom Elusia Praha

Showroom 
Prága, Csehország

ELUSIA CZ, s.r.o., 
Sázavská 30
120 00 Praha 2
Česká republika
 
T: +420 210 012 013
 
Showroom Elusia Košice

Tanácsadás
Kassai iroda, Szlovákia

ELUSIA, s.r.o., 
Tomášikova 35
040 01 Košice
Slovenská republika
 
T: 055 22 89 001