benefit-ok   Ingyenes házhozszállítás       benefit-ok   30 napos elállási jog        benefit-ok   3 év jótállás
benefit-tel  Telefon: +36 70 275 4994 (H-P 9:00 - 16:30) 
benefit-ok   Ingyenes házhozszállítás       benefit-ok   30 napos elállási jog        benefit-ok   3 év jótállás
benefit-tel  Telefon: +36 70 275 4994 (H-P 9:00 - 16:30) 
Menu Search
Close
Katergóriák

Izzótípusok összehasonlítása

#Színhőmérséklet#Fényerősség#fényforrás#foglalat

Napjainkban már teljesen normális dolognak számít, ha valaki a hagyományos izzókat LED égőre cseréli.  Manapság egy lakás energiatakarékos kialakításához szinte az első helyen szerepel az energiatakarékos, LED fényforrások használata.

  • Hagyományos izzó

Fényét elektromos áram által felizzított volfrám szál adja. Az izzólámpát gyakran égőnek, vagy villanykörtének is nevezik. A hagyományos izzók esetében nem tudtuk megkülönböztetni a különböző színárnyalatokat és a színvisszaadása megszokott, elfogadott. Az izzók élettartama általában 1000 óra. A hagyományos izzók 1 Watt fogyasztás mellett mintegy 16 Lument adnak le.

  • Halogén

A hagyományos izzótól annyiban tér el, hogy az izzószálat kisméretű – többnyire – kvarcüvegből készült búra veszi körül, amelyben valamilyen semleges gáz és kis mennyiségű halogén elem (jód, bróm) található. A halogén elemek jelenléte növeli az élettartamát és fényhasznosítását, ez azt jelenti, hogy alacsonyabb fogyasztás mellett nyújtják a hagyományos izzók által nyújtotta fényerőt.

  • Kompakt (energiatakarékos) izzók

Működési elve azonos a hagyományos izzóéval, csak az alakja más. Kis  mértékben ugyan, de tartalmaznak gáz halmazállapotú higanyt, ami sem alapesetben, sem használat közben nem szivároghat az izzóból.  Nagy előnye a hosszú élettartam és az energiatakarékosság. Használatukkal akár 80% energiát is megtakaríthatunk a hagyományos izzókhoz képest. A mai minőségi kompaktok üzemideje 6-12 ezer üzemóra közötti értékben mozog.

  • LED izzók

Mi az a LED? – a LED, magyarul fénykibocsátó dióda, ami a rákapcsolt egyenfeszültség hatására fényt bocsát ki. Téves megnevezés az izzó, mert a LED nem izzik, hanem világít. A fényforrások legkedveltebb típusa, köszönhetően rendkívül alacsony fogyasztásuknak és a nagyfokú fényhasznosításuknak. Alacsony a hőtermelése és nagyon hosszú az élettartama, ami akár 40 – 100 ezer üzemóra között mozog.  A LED izzók 1 Watt fogyasztás mellett 80-100Lument adnak le, sőt a mai modern technológiával készült LED izzók még többet is. A LED – eket is a hagyományos izzónak megfelelő házban helyezik el és szabványos foglalatokkal (E14, E27, GU10, G9 stb.) látják el.

Sugárzási szög

A sugárzási szög alatt azt a szöget értjük, melyet megvilágít a lámpatest. A megadott sugárzási szögön kívüli területeken a fényerő csökken, ezért látjuk ugyan a fényt, de a tér nincs megvilágítva (eléggé gyenge).

A lámpatest amikor minden irányba szórja a fényt, akkor 360°-os sugárzási szögről beszélünk. Ha a lámpatest keskeny fénysugarat bocsájt ki, akkor 8° -os a fényszórása.

A lámpatest optikája szerint a fény vagy fókuszál vagy szétszóródik a térben. A megfelelő lencse használatával, a dióda által kibocsájtott fény 45° alatti sugárzási szöge esetében, erősebb fényáramot érhetünk el pl. 8° alatt, amely messzebbre is világít. 

Fókuszált fény:  az azonos fényerő (watt) és fénymennyiség (lumen) esetében erősebb és összpontosítottabb fényt kapunk. Ha csak egy konkrét felület megvilágításáról van szó, pl. tábla, akkor a megfelelő sugárzási szög kiválasztásával a 30W-os reflektor helyett elég lesz 20W-os is, szűkebb sugárzási szöggel.

Szórt fény: ha a lámpatestek távolabb helyezkednek el egymástól, akkor a teljes megvilágítás érdekében hasznosabb szélesebb sugárzási szöggel rendelkezőt választani. Ebben az esetben a világításhoz magasabb fényerőre van szükség (több lumen, több watt), de kevesebb lámpatestre. A szélesebb sugárzási szöggel rendelkező lámpatestek zavarhatják a láthatóságot.Zdielať článok
Katarína Špaková
Marketing


Katarína, mint marketinges, a legkreatívabb munkatársunk, aki minden energiáját cégünk reklámozására fordítja, weboldalunkat folyamatosan újítja. Neki köszönhetjük a Magazín és a Hasznos tanácsok szekciót is, ahol érdekes dolgokat tudhat meg a világítás történetéről és hasznos tanácsokkal látjuk el, ami a lámpa választást illeti.

Kérdezze munkatársunkat

Ing. Juraj Peťovka
Szívesen segítek Önnek a választásban. Csak angolul.
+ 421 41 20 20 222

Címkék

#Nova Luce#Fényerősség#Színhőmérséklet#fényforrás#AZzardo#égő#kültéri világítás#beépített LED#LED#Shilo#IP védettség#fényerő szabályozásZobraziť všetky
Showroom Elusia Praha

Showroom 
Prága, Csehország

ELUSIA CZ, s.r.o., 
Sázavská 30
120 00 Praha 2
Česká republika
 
T: +420 210 012 013
 
Showroom Elusia Košice

Tanácsadás
Kassai iroda, Szlovákia

ELUSIA, s.r.o., 
Tomášikova 35
040 01 Košice
Slovenská republika
 
T: 055 22 89 001