benefit-ok   Ingyenes házhozszállítás       benefit-ok   14 napos elállási jog        benefit-ok   3 év jótállás
benefit-tel  Telefon: +36 70 275 4994 (H-P 9:00 - 16:30) 
benefit-ok   Ingyenes házhozszállítás       benefit-ok   14 napos elállási jog        benefit-ok   3 év jótállás
benefit-tel  Telefon: +36 70 275 4994 (H-P 9:00 - 16:30) 
Menu Search
Close
Katergóriák

Energiatakarékos izzó; igen vagy nem?

#fényforrás##égő#izzó

A hagyományos izzók fokozatos megszűnése egyre nagyobb fejtörést okoz mindannyiunknak. Megszoktuk a 40, 60, 75, 100 wattos izzókat, és tudtuk, melyik milyen fényerővel világít. Ezután jöttek az energiatakarékos, LED izzók, majd a beépített LED fényforrások. A modern, korszerűsített izzókkal együtt, jött az új jelölés, mint a lumen és az alacsony watt számok. A pár száz forintos izzók helyett,  a több ezer forintba kerülő darabok. A hagyományos izzó az egyéb háztartási kiadások közé tartozott, ha elfogyott, újat vettünk. Most viszont, egy nagyobb beruházásként gondolunk az izzó vásárlást. 

Mindezek után felmerül a kérdés: megéri - e lecserélni a hagyományos izzókat energiatakarékos, ill. LED izzókra? A válasz: IGEN. Fő plusz, hogy költséghatékony és környezetbarát, mindemellett energiatakarékos, kevesebbet fogyaszt és hosszabb az élettartama. 

Energiatakarékos izzók használata a legkifizetődőbb olyan helyiségben, ahol elég gyakran és hosszú időre világítunk, pl. nappali, konyha, dolgozószoba, vagy akár a gyerek-, vagy játszószoba. Hátránya, hogy felkapcsolás után 1-2 perce van szüksége, hogy elérje a teljes fényét, ezért nem érdemes olyan helyiségbe tenni, ahol rövid ideig van szükség világításra és gyakran kapcsolgatjuk, pl. fürdő. LED izzók használatával, ezt a kis problémát orvosolni lehet.  Minden LED-es izzó rögtön felkapcsolható és nincs bemelegedési ideje. Sőt, a hideg, rideg fényt már el lehet felejteni, mert a színhőmérséklet egész skáláján vásárolhatunk LED izzót.

Először is mérlegeljük, hogy melyik helyiségbe, milyen típust teszünk, mivel a jól működő otthon alapja a megfelelő világítás. Mérlegelnünk kell, mennyi természetes fény árad be az adott helyiségbe, milyen a színválasztás - falak, mennyezet színe, valamint a bútorok színe, mivel minél sötétebb a berendezés annál több és intenzívebb fényforrással kell ellátnunk a szobát. A nagyobb alapterületű helyiségebe ajánlott több lámpa elhelyezése, melyek egymástól függetlenül is világítanak. 

Végezetül egy az energiatakarékos izzók hátrányai, amit meg kell, hogy említsünk:

  • Magasabb a fogyasztása a LED -es izzóhoz képest
  • Felkapcsolás után 1-2 percre van szüksége, hogy elérje a teljes fényét
  • Keskeny tartományban sugároznak és nem minden fajta dimmelhető
  • Elektroszomogt produkálnak és káros anyagokat bocsátanak ki, többek között higanyt
  • Rosszabb fényvisszadás, kellemetlen ' hideg ' fény
  • Veszélyes hulladékként kell kezelni

Zdielať článok
Katarína Špaková
Marketing


Katarína, mint marketinges, a legkreatívabb munkatársunk, aki minden energiáját cégünk reklámozására fordítja, weboldalunkat folyamatosan újítja. Neki köszönhetjük a Magazín és a Hasznos tanácsok szekciót is, ahol érdekes dolgokat tudhat meg a világítás történetéről és hasznos tanácsokkal látjuk el, ami a lámpa választást illeti.

Kérdezze munkatársunkat

Enikő Ištók Tóth
Szívesen segítek Önnek a választásban.
+ 36 70 275 4994

Címkék

#Nova Luce#Színhőmérséklet#fényforrás#Fényerősség#AZzardo#kültéri világítás#égő#LED#beépített LED##mozgásérzékelő#süllyeszthető lámpákZobraziť všetky
Showroom Elusia Praha

Showroom 
Prága, Csehország

ELUSIA CZ, s.r.o., 
Sázavská 30
120 00 Praha 2
Česká republika
 
T: +420 210 012 013
 
Showroom Elusia Košice

Tanácsadás
Kassai iroda, Szlovákia

ELUSIA, s.r.o., 
Tomášikova 35
040 01 Košice
Slovenská republika
 
T: 055 22 89 001