benefit-ok   Ingyenes házhozszállítás       benefit-ok   30 napos elállási jog        benefit-ok   3 év jótállás
benefit-tel  Telefon: +36 70 275 4994 (H-P 9:00 - 16:30) 
benefit-ok   Ingyenes házhozszállítás       benefit-ok   30 napos elállási jog        benefit-ok   3 év jótállás
benefit-tel  Telefon: +36 70 275 4994 (H-P 9:00 - 16:30) 
Menu Search
Close
Katergóriák

A világítás története és fejlődése

#Színhőmérséklet#Fényerősség#fényforrás#égő#izzó#beépített LED#LED

A világítás története

Az 1800-as években, mikor már tombolt az ipari forradalom, felfedezték az elektromos áramot.

Humprhy Davy volt az első, aki felizzított egy vékony platinaszálat elektromos áram segítségével. Annak ellenére, hogy az izzó fényereje nem volt nagy sem tartós, fontos kiindulópont volt a további kutatások szempontjából.

1836-ban Irinyi János szabadalmaztatta a gyufáját, mely robbanásmentes.

A villanykörte kialakulásához sok ember tette hozzá tudását, többek között Joseph Wilson Swan, brit feltaláló is. Swan már 1860-ban mutatta be izzóját, de csak rövid ideig működött. Nem adta fel a kisérletezést, és ő lett az első ember a világon, akinek az otthonát izzólámpák világították be. Swannak már több szabadalma is volt a szakterületen, mikor Thomas Edison csak akkor kezdett el komolyan foglalkozni az izzók kutatásával.  1878-ban létrehozta az Edison Electric Light Company-t New York – ban.


Edison első sikeres kísérlete 1879 októberében volt. Akkor izzója 13,5 órán keresztül működött. A továbbfejlesztett változatot szabadalmaztatta és az év végén bemutatta a nagyközönség előtt. Edison és csapata rengeteg szénszál előállítási módot próbált ki. Később arra is rájöttek, hogy a bambuszból készült izzószál akár 1200 üzemórát is működik.  1882 szeptember 4 – én a nagyközönség előtt világított ki 25 épületet New York – ban.

Ettől a ponttól kezdve az emberek előszeretettel használták az égőket, bár még mindig sok évnek és kísérletnek kellett eltelni, hogy a mai modern égőket használhassuk.

Az Edison izzó forma nagyon kedvelt a fogyasztók körében több tulajdonsága miatt.

  • Egyedi, retró kivitelezés
  • Több méretben és formában kapható
  • Kedvező áron kapható


Mi az a LED?

A LED, magyarul fénykibocsátó dióda, ami a rákapcsolt egyenfeszültség hatására fényt bocsát ki. Téves megnevezés az izzó, mert a LED nem izzik, hanem világít.

A LED legfőbb előnye az energiatakarékosság. Összehasonlítva a klasszikus izzóval, a LED-ek képesek az elektromos áram, akár 90% -nak a megtakarítására.  A LED izzók 1 Watt fogyasztás mellett 80-100Lument adnak le, sőt a mai modern technológiával készült LED izzók még többet is. Nagyon hosszú az élettartama, ami akár 40-100 ezer üzemóra is lehet.

A LED a bekapcsolástól kezdve azonnal az elvárt fényerősséget biztosítja, így a bekapcsolás első másodperctől 100%-os hatékonysággal működik, ezért nincs felfűtési idő. 

A hagyományos izzókkal ellentétben, a LED-ek nem forrósodnak fel, vagyis csak nagyon kis mértékben, ezért alacsony energiaveszteséggel dolgoznak. Mi alapján válasszunk?

Ha le szeretnénk cserélni régi izzóinkat LED-ekre, fontos figyelembe venni néhány paramétert, jellemzőt:


  • fényáram/fényerősség
  • színhőmérséklet
  • sugárzási szög
  • dimmelhetőség - fényerzőszabályozás


Fényáram - a fényforrásból az adott térszögre kisugárzott látható teljesítmény. Mértékegysége a lumen (lm)

Fényerősség - olyan fizikai mennyiség, amely kifejezi a fényforrás, az emberi látás tartományában észlelhető fényének nagyságát. Mértékegysége a kandela (cd). A kandela latin eredetű szó, jelentése gyertya. Egy átlagos gyertya fényerőssége 1 kandela - 1 kandela egy átlagos gyertya fényének felel meg. Egy 100 wattos izzólámpa fényerőssége 120 kandela.

Színhőmérséklet - A színhőmérséklet a látható fény egyik legszembetűnőbb jelensége.

3 színhőmérsékletet különböztetünk meg - meleg fehér fény, természetes fehér fény és hideg fehér fény.


Sugárzási szög - A sugárzási szög alatt azt a szöget értjük, melyet megvilágít a lámpatest. A megadott sugárzási szögön kívüli területeken a fényerő csökken, ezért látjuk ugyan a fényt, de a tér nincs megvilágítva (eléggé gyenge).

Foglalat - Minden fényforrás rendelkezik valamilyen foglalattal, amely általában csavaros, bajonett-záras vagy tüskés megoldás. A foglalat biztosítja a megfelelő rögzítést és a teljesítmény átvitelét a fényforráshoz. A foglalatokat általában átmérőjük vagy a fázis / nulla, illetve + /- kapcsok távolságának megfelelően nevezik el, méretezik.  A leggyakrabban használt foglalatok:

E14 -  csavaros. 14 mm átmérőjű foglalat típus,

E27 -  csavaros, 27 mm átmérőjű  foglalat típus,

GU10 - bajonett -záras 230 Voltos spot lámpa foglalat típus,

G4 - MR16 és MR11 12 Voltos spot lámpa foglalat típus,

T8 - Hagyományos fénycső foglalat típusa,


Az izzókról és típusaikról itt olvashat többet.

Fényerőszabályozás - Ez azt jelenti, hogy a LED-es világításunknak a fényerejét saját magunk állíthatjuk, szabályozhatjuk fényerejét

Nem minden Led fényforrás dimmelhető – fényerőszabályozható. Amennyiben dimmelhető LED fényforrással rendelkezünk, szükségünk lesz egy eszközre, ami lehetővé teszi, hogy az irányítás, szabályozás valóban megtörténjen. Ez legtöbbször egy távirányító segítségével valósul meg, ami lehet falba szerelhető, falba süllyeszthető, de akár infrás vagy rádiófrekvenciás kivitelezésű is.


Zdielať článok
Katarína Špaková
Marketing


Katarína, mint marketinges, a legkreatívabb munkatársunk, aki minden energiáját cégünk reklámozására fordítja, weboldalunkat folyamatosan újítja. Neki köszönhetjük a Magazín és a Hasznos tanácsok szekciót is, ahol érdekes dolgokat tudhat meg a világítás történetéről és hasznos tanácsokkal látjuk el, ami a lámpa választást illeti.

Kérdezze munkatársunkat

Ing. Juraj Peťovka
Szívesen segítek Önnek a választásban. Csak angolul.
+ 421 41 20 20 222

Címkék

#Nova Luce#Fényerősség#Színhőmérséklet#fényforrás#AZzardo#égő#kültéri világítás#beépített LED#LED#Shilo#IP védettség#fényerő szabályozásZobraziť všetky
Showroom Elusia Praha

Showroom 
Prága, Csehország

ELUSIA CZ, s.r.o., 
Sázavská 30
120 00 Praha 2
Česká republika
 
T: +420 210 012 013
 
Showroom Elusia Košice

Tanácsadás
Kassai iroda, Szlovákia

ELUSIA, s.r.o., 
Tomášikova 35
040 01 Košice
Slovenská republika
 
T: 055 22 89 001